Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Młoda czerwona kapusta duszona z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Taka duszona czerwona kapusta świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, na przykład do kotletów mielonych lub schabowych.

Młoda czerwona kapusta duszona z jabłkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Młoda czerwona kapusta duszona z jabłkiem

 

  • cebula czerwona 1 szt
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • jabłka 2 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kapusta czerwona młoda 1 mała główka

Sposób przygotowania:

Młoda czerwona kapusta duszona z jabłkiem
W rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną czerwoną cebulę i smażymy na małym ogniu, aż się zeszkli. Dodajemy umytą i poszatkowaną czerwoną kapustę.

Podsmażamy ją przez ok. 2-3 minuty.

Następnie podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy sól, pieprz i dusimy pod przykryciem około 20 minut.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty.

Mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę.  
Młoda czerwona kapusta duszona z jabłkiem
Kroimy cebulę i wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę
Młoda czerwona kapusta duszona z jabłkiem
Dodajemy poszatkowaną kapustę i podsmażamy
Młoda czerwona kapusta duszona z jabłkiem
Dodajemy obrane i starte na tarce jabłka

Tagi:

kapusta