Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Młoda, gęsta jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

jarzynowa na gęsto, taką lubię

Młoda, gęsta jarzynowa

Składniki:

Młoda, gęsta jarzynowa

 

  • 2 młode, dość duże marchewki,
  • 1 młoda, spora cebula,
  • 1/2 zielonej, szczupłej cukinii,
  • 1 kawałek korzenia młodego selera,
  • 1 korzeń młodej pietruszki,
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy,
  • 4-5 łyżek śmietany 18% + 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 1 łyżeczka przyprawy "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią",
  • 1 kostka rosołowa drobiowa,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili albo kawałek strąka świeżej chili,
  • 1 łyżka masła,
  • do smaku: sól, 2 liście laurowe

 

Sposób przygotowania:

Młoda, gęsta jarzynowa
Wszystkie warzywa oczyścić, umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach - startych warzyw powinno być ok.2-3 szklanek Cukinię, razem ze skórką, poszatkować na cieniutkie plasterki. Cebulę drobno posiekać. Soczewicę dokładnie opłukać, zalać w garnku 1 litrem wody, dodać liście laurowe, płatki chili i gotować 10 min.. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i starte warzywa, podsmażyć mieszając aż zaczną się rumienić. Przełożyć warzywa do soczewicy, dodać kostkę rosołową, gotować 5 min.. Śmietanę roztrzepać z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę posiekanego koperku. Na koniec dodać cukinię, nie trzeba jej długo gotować - wystarczy minutka. Jeśli dla kogoś za gęsto to można dolać nieco wody albo bulionu, ale ja lubię taką. Na talerzach posypać przyprawą pomidorową i resztą koperku. Zupa jest gęsta, pyszna i pożywna.