Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Młoda kapusta duszona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Taką kapustkę możemy podać jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie. Jest pyszna i aromatyczna. Polecam na obiad.

Młoda kapusta duszona z warzywami

Składniki:

Młoda kapusta duszona z warzywami

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 5 kopiastych łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • koperek świeży według uznania
  • 2 kopiaste łyżeczki przyprawy do dań z kapusty
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta duszona z warzywami
1. Marchewki, pietruszkę i cebule obieramy i myjemy, następnie cebule kroimy w kostkę, a marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

2. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kapustę drobno kroimy, płuczemy i odsączmy z wody.

3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i przesmażamy lekko rumieniąc cebulę, dodajemy starte warzywa i jeszcze chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy kapustę, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu. 

4. Następnie do miękkiej kapusty dodajemy posiekany koperek, koncentrat pomidorowy i przyprawę, dusimy jeszcze kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. 

Tagi:

kapusta