eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Młoda kapusta Eli z bobem,pieczarkami i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna młoda kapusta ala bigos. Do kapusty dodałam ugotowany bób,przesmażone z cebulką pieczarki i przesmażoną z cebulką kiełbasę.

Młoda kapusta Eli z bobem,pieczarkami i kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta Eli z bobem,pieczarkami i kiełbasą

 

  • 1/2 dużej główki młodej kapusty
  • 1/2 kg bobu świeżego
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 25 dkg ulubionej kiełbasy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 6 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta Eli z bobem,pieczarkami i kiełbasą
Kapustę poszatkować,włożyć do garnka,posolić,zalać wodą i ugotować na prawie miękko. Ugotowaną kapustę odcedzić.Bób umyć,zalać wrzącą osoloną wodą i gotować przez kilka minut aż będzie miękki. Ugotowany bób przelać zimną wodą,odsączyć i obrać ze skórek. Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju,dodać pieczarki,połowę cebuli,doprawić solą,pieprzem i smażyć aż odparuje sok. Przesmażone pieczarki z cebulą dodać do kapusty. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju,dodać kiełbasę,resztę cebuli,czosnek i smażyć aż cebula się lekko zrumieni. Kiełbasę dodać do kapusty z pieczarkami,wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć. Do kapusty dodać bób i jeszcze chwilę smażyć aż się przygrzeje. Kapustę można podawać z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego!
Młoda kapusta Eli z bobem,pieczarkami i kiełbasą
Przesmażone pieczarki z cebulą dodać do kapusty.
Młoda kapusta Eli z bobem,pieczarkami i kiełbasą
Bób umyć i ugotować w osolonym wrzątku...
Młoda kapusta Eli z bobem,pieczarkami i kiełbasą
Ugotowany bób przelać zimną wodą,odsączyć i obrać ze skórek.
Młoda kapusta Eli z bobem,pieczarkami i kiełbasą
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. kiełbasę pokroić w kostkę.