CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Młoda kapusta w cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam młodą kapustę , dziś przedstawiam ją w pysznym cieście drożdżowym z koperkiem, majerankiem.

Młoda kapusta w cieście

Składniki:

Młoda kapusta w cieście

ciasto

nadzienie

  • kapusta młoda
  • marchewka
  • sól do smaku
  • cebula biała
  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
  • czosnek staropolski 1/2-1 łyżeczka

reszta nadzienia

  • szynka wędzona suszona 50-60 g
  • ogórki konserwowe malutkie 90 g
  • ketchup pikantny
  • żółtko jaja do smarowania

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta w cieście
Drobno poszatkowaną młodą kapustę z marchewką i cebulą gotujemy ok 20-30 minut. Doprawiamy solą , pieprzem i czosnkiem.

Po ugotowaniu kapustę przekładamy na sitko aby obciekła.

Robimy ciasto.

Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru i letniego mleka, gdy rozczyn podrośnie wlewamy go do mąki. Dodajemy przyprawy, resztę mleka, żółtko i olej.

Dokładnie wyrabiamy ciasto.

Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy foremkę 25 x 18 cm i posypujemy bułką tartą.

Część wyrośniętego ciasta zostawiamy na wierzch , resztą wykładamy dno i boki foremki.

Plastry szynki kładziemy na ciasto , większość połówek ogórków i polewamy ketchupem.

Przykrywamy odciśniętą kapustą, na niż rozkładamy resztę ogórków , po środku wyciskamy ketchup.

Resztę ciasta wałkujemy , robimy wzorek na kapuście, i smarujemy rozmąconym żółtkiem z solą ziołową.

Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 C.