Strona główna Młoda kapusta z boczkiem

Młoda kapusta z boczkiem

Bigosy, Kapusta « poprzedni | następny »
Henia offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 244
zdjęcia: 1 z 1
Młoda kapusta z boczkiem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Zapach wiosny! Najlepiej smakuje z pierwszej młodej kapustki!


trudność: łatwe
czas:

Młoda kapusta z boczkiem - SKŁADNIKI:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 40 dag surowego wędzonego boczku (musi być przerastany)
  • 3-4 młode marchewki
  • 2 młode cebulki
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny lub łyżka octu
  • sól, pieprz, cukier

Młoda kapusta z boczkiem - PRZYGOTOWANIE:

Boczek i cebulkę pokroić w kostkę. Przesmażyć na złoto. Kapustę cienko poszatkować. Włożyć do miski, posolić, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie rozetrzeć palcami. Przełożyć do garnka, dodać boczek i startą na jarzynowej tarce marchewkę. Podlać bardzo małą ilością wody (kapusta puści sok) i dusić do miękkości. koperek umyć, drobno posiekać i włożyć do kapusty. doprawić do smaku. Jeżeli zostanie dużo płynu trzeba zagęścić mąką ( ja nie przepadam za takim zagęszczaniem, więc staram się dać tyle wody aby prawie cała odparowała). SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Młoda kapusta z boczkiem (strona 1 z 1)  
Jojo

Jojo
offline

2010-05-17 14:13
Duzo koperku , podsmazony boczek ... - pysznie zrobiona mloda kapustka !
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-05-17 17:00
Pycha kapustka.
Skomentuj
Oceń:
0
Marika_1961

Marika_1961
offline

2010-08-03 15:11
Ta kapustka bedzie na jutro na obiad!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i jałowcem Bigos z powidłami śliwkowymi Bigos z boczniakami
Bigos z kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą Bigos staropolski Bigos staropolski Eli
Kapusta Eli z dynią Bigos z białej kapusty Bigos cygański z podgrzybkami
Bigos ze słodkiej kapusty Staropolski bigos Bigos z klopsikami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane