agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Młoda kapusta z botwinką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszna sezonowa potrawa, idealna na letnie dni. Podałam ze świeżym domowym pieczywem, niebo w gębie.

Młoda kapusta z botwinką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta z botwinką

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z botwinką
Kapustę młodą drobno poszatkować. przełożyć do większego garnka, zalać wodą do 1/4 wysokości kapusty. Lekko podgotować. Marchewkę obrać i pokroić w talarki, botwinkę opłukać , pokroić, cukinię opłukać, przekroić wzdłuż i następnie na mniejsze kawałki.

Warzywa dodać do kapusty, zmniejszyć ogień, dodać łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.

W tym czasie pory pokroić w krążki, cebulę w drobniejszą kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać odrobinę posiekanej dymki. Dołożyć do pozostałych warzyw.

Dusić na małym ogniu. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, dobrze obsmażyć na tłuszczu. Dodać do warzyw. Zmniejszyć ogień do minimum, jak już kapusta będzie "miękkawa" dodać pomidory.

Ewentualnie doprawić do smaku. Podawać ze świeżym pieczywem
Młoda kapusta z botwinką
kapustę drobno poszatkować i przełożyć do garnka
Młoda kapusta z botwinką
botwinkę opłukać i pokroić, dodać do kapusty
Młoda kapusta z botwinką
marchewkę obrac pokroić w krążki dodać do warzyw
Młoda kapusta z botwinką
cebulę i por pokroić i lekko podsmażyć i dodać do warzyw