kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Młoda kapusta z szczawiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wiosenne połączenie młodej kapusty i szczawiu to pyszne, lekko kwaśne połączenie smaków w zdrowej jarzynce do obiadu. Wykonanie jest banalnie proste i nie zajmie więcej niż 15 minut.

Młoda kapusta z szczawiem

Składniki:

Młoda kapusta z szczawiem

podstawowe

  • główka młodej kapusty
  • ubita szklanka liści szczawiu
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z szczawiem

1

Młoda kapusta z szczawiem
Od szczawiu odrywamy gałązki zostawiać tylko liście. Kapustę i szczaw myjemy i drobno szatkujemy.

Od szczawiu odrywamy gałązki zostawiać tylko liście. Kapustę i szczaw myjemy i drobno szatkujemy.

2

Młoda kapusta z szczawiem
Warzywa zalewamy dwoma szklankami bulionu i dodajemy łyżkę masła.

Warzywa zalewamy dwoma szklankami bulionu i dodajemy łyżkę masła.

3

Młoda kapusta z szczawiem
Przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem kilka minut do miękkości kapusty. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem kilka minut do miękkości kapusty. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.


Tagi:

szczaw kapusta