Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Młode ziemniaczki ala łódki z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ziemniaczane łódki z młodych ziemniaków, podpiekane na maśle z dodatkiem koperku są fajną propozycją do podania na obiad

Młode ziemniaczki ala łódki z koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młode ziemniaczki ala łódki z koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaczki ala łódki z koperkiem
Ziemniaki skrzybiemy, płuczemy i kroimy na ćwiartki tworząc łódeczki – jeżeli ziemniaki są duże możemy pokroić je w ósemki uzyskując również łódki. Do garnka wlewamy wodę, solimy ją, wkładamy ziemniaki i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Koperek siekamy. Na patelnie nakładamy masło, roztapiamy je, przekładamy ziemniaki, oprószamy koperkiem i podsmażamy mieszając do zarumienienia ziemniaczków.
Młode ziemniaczki ala łódki z koperkiem
Etap 1 ziemniaki skrzybiemy i kroimy w łódeczki
Młode ziemniaczki ala łódki z koperkiem
Etap 2 na patelni roztapiamy masło około łyżkiu
Młode ziemniaczki ala łódki z koperkiem
Etap 3 ugotowane łódeczki przekładamy na masło
Młode ziemniaczki ala łódki z koperkiem
Etap 4 łódeczki ziemniaczane oprószamy posiekanym koprem

Tagi:

ziemniaki