Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Młode ziemniaki same w sobie są przepyszne, w połączeniu z dużą ilością szczypiorku i z sosem koperkowo-bazyliowym stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Do tego zsiadłe mleko i wakacyjny obiad gotowy.

Młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem

 

 

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem
Dobrze umyte ziemniaki ze skórką przekładamy na blachę piekarnikową. . Mniejsze pozostawiamy w całości, większe możemy przekrawać na pół. Ziemniaki skrapiamy olejem, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i gruboziarnistą solą. Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy 40-45 minut w temp. 190 stopni. Ziemniaczki podajemy z zsiadłym mlekiem i sosem bazyliowo-koperkowym. Sos- listki bazylii i koperek miksujemy z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Cały czas blendując dolewamy olej -do uzyskania kremowego sosu. Smacznego! 
Młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem
Etap 1 Młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem bazyliowo-koperkowym- przygotowanie sosu, miksowanie ziół
Młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem
Etap 2 Etap 1 Młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem bazyliowo-koperkowym- przygotowanie sosu, doprawianie octem balsamicznym, wtłaczanie oleju
Młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem
Etap 3 Etap 1 Młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem bazyliowo-koperkowym- - ziemniaki posypujemy pokrojonym szczypiorkiem
Młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem
Etap 4 Etap 1 Młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem bazyliowo-koperkowym- ziemniaki doprawiamy solą, całość dokładnie mieszamy

Tagi:

sosy ziemniaki