katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Duszona młoda kapustka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Bardzo lubię taką kapustę rodzina zresztą też nie zagłuszoną przyprawami lekko kwaśną za to mocno doprawioną pieprzem.

Duszona młoda kapustka

Składniki:

Duszona młoda kapustka

 

Sposób przygotowania:

Duszona młoda kapustka
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy.( Można wypłukać w kwaśnej wodzie i odlać). Kapustę zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Solimy ją, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości.

Boczek albo słoninę kroimy w kostkę i przesmażamy wyjmujemy skwarki(skwarki można dodać do kapusty), a na tłuszczu robimy białą zasmażkę z mąki i dodajemy do kapusty.

Doprawiamy octem albo kwaskiem cytrynowym(osobiście wolę octem) i dość mocno doprawiamy przyprawami do smaku. Jeśli lubicie smak kminku można go dodać do kapusty.