Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mocna mrożona kawa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mrożona bardzo intensywna w smaku kawa z dodatkiem lodów o smaku toffi i bitą śmietaną skropioną syropem miętowym.

Mocna mrożona kawa

Składniki:

Mocna mrożona kawa

 

  • 4 lekko czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanka zimnej wody
  • mleko - wg uznania
  • cukier do smaku
  • bita śmietana - wg uznania
  • 1 łyżeczka syropu miętowego
  • 6 małych gałek lodów o smaku toffi

Sposób przygotowania:

Mocna mrożona kawa

Etap 1

Mocna mrożona kawa
Kawa rozpuszczalna zalana wrzątkiem i ostudzona.

Kawę zalać wrzącą wodą, wymieszać dokładnie, ostudzić. Dolać do niej przegotowaną mocno schłodzoną wodę, wymieszać.

Do kawy dodać trochę zimnego mleka i cukru (ilość wg upodobań).

Etap 2

Mocna mrożona kawa
Lody o smaku toffi wrzucone do wysokich szklanek.

Do dwóch wysokich szklanek wrzucić po trzy małe gałki lodów.

Etap 3

Mocna mrożona kawa
Lody zalane zabieloną i posłodzoną zimną kawą.

Lody zalać zabieloną i posłodzoną kawą. Na wierzch wycisnąć bitą śmietanę. Każdą porcję polać odrobiną syropu miętowego (po pół łyżeczki). Podawać ze słomką od razu po przygotowaniu.

Tagi:

kawa