Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Mocno cytrynowy sernik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatny i kremowy sernik mocno pachnący cytrynami

Mocno cytrynowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mocno cytrynowy sernik

 

Sposób przygotowania:

Mocno cytrynowy sernik
SPÓD: Herbatniki pokruszyć, np blenderem, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać herbatnikową masę, ugnieść i wyrównać. Schłodzić w lodówce ok pół godziny. KREM: Skórkę startą z cytryn i wyciśnięty z nich sok zmieszać z jajkami, cukrem i mąką, zmiksować i zagotować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty krem, konsystencją podobny do budyniu. Ostudzić. MASA: Wszystkie składniki plus 3 łyżki kremu cytrynowego zmiksować na jednolitą masę. Wyjąć schłodzony spód, wylać na to masę serową. Blaszkę z ciastem włożyć do drugiej większej blaszki, do której należy nalać wrzątku (do ok. połowy wysokości blaszki z sernikiem). Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut w 180st, następnie zmniejszyć temp do 130st i piec 40minut. Po tym czasie ostudzić i posmarować kremem cytrynowym. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Przechowywać w lodówce.
Mocno cytrynowy sernik
Wszystkie składniki plus 3 łyżki kremu cytrynowego zmiksować na jednolitą masę
Mocno cytrynowy sernik
Herbatniki pokruszyć, np Benderem wymieszać z rozpuszczonym masłem
Mocno cytrynowy sernik
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wysypać herbatnikową masę ugnieść i wyrównać Schłodzić w lodówce ok pół godziny Wyjąć schłodzony spód wylać na to masę serową Blaszkę z ciastem włożyć do drugiej większej blaszki do której należy nalać Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut w 180st następnie z
Mocno cytrynowy sernik
Po tym czasie ostudzić i posmarować kremem cytrynowym Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin