renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Mocno czekoladowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Swietny czekoladowy sernik.

Mocno czekoladowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mocno czekoladowy sernik

 

  • Spód:
  • 250 gram ciastek zbożowych np. digestive
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 100 gram stopionego masła
  • Masa serowa:
  • 500 gram sera trzykrotnie mielonego
  • 100 ml kwaśnej śmietanki
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego
  • 100 gram cukru
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 czekolada gorzka - 100 gram ( taka min. 65 % kakao)
  • 1 czekolada mleczna - 100 gram
  • bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mocno czekoladowy sernik
Na początek przygotowujemy spód. W malakserze umieszczamy ciastka, opatki owsiane i rozdrabniamy, a następnie mieszamy z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy, ugniatając. Teraz czas na masę serową. Ser i śmietanę ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodając po jednym zółtku w czasie ucierania. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno, a w innym naczyniu rozpuszczamy czekoladę ( najlepiej w kąpieli wodnej). Do masy serowej dodajemy budyń i sok z limonki, mieszamy a nastepnie pianę z białek i delikatnie mieszamy, a na koniec czekoladę i również delikatnie mieszamy. Wylewmy ta masę na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 1 godziny. Można piec w kąpieli wodnej, niektórzy uważają że zapobiega to przypaleniu, ale mi tak naprawdę jeszcze nie udało siętego sernika przypalić. Podajemy z bitą śmietaną.
Mocno czekoladowy sernik
Ciastka zbożowe i płatki owsiane łączymy z roztopionym masłem.
Mocno czekoladowy sernik
Wykładamy tą masą spód tortownicy ugniatając.
Mocno czekoladowy sernik
Ze składników na masę serową przygotowujemy ją.
Mocno czekoladowy sernik
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.