Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Mocno czekoladowy torcik

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Apetyczny, lekki i mocno czekoladowy torcik.

Mocno czekoladowy torcik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mocno czekoladowy torcik

 

  • Ciasto czekoladowe:
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 8 jajek
  • 15 dkg masła
  • 15 dkg cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 15 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Krem czekoladowy:
  • 1,5 szkl śmietany kremówki
  • 1 fix do śmietany
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • biała i ciemna czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mocno czekoladowy torcik
Przygotowujemy ciasto. Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy razem z cukrami na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie wlewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do ciasta czekoladowego. Mieszamy. Wykładamy na tortownicę (śr. 24cm), wyłożoną pergaminem. Pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni. Ciasto studzimy, wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa krążki. Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem i cukrem pudrem (troszkę zostawiamy do dekoracji). Stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Połową przygotowanego kremu przekładamy czekoladowe placki. Boki oraz wierzch smarujemy pozostałym kremem. Boki obsypujemy startą białą czekoladą. Wierzch dekorujemy kremem i rozpuszczoną ciemną czekoladą.
Mocno czekoladowy torcik
Przygotowujemy ciasto czekoladowe, ucieramy składniki.
Mocno czekoladowy torcik
Wykładamy na tortownicę (śr. 24cm), wyłożoną pergaminem. Pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni.
Mocno czekoladowy torcik
Połową przygotowanego kremu przekładamy czekoladowe placki. Boki oraz wierzch smarujemy pozostałym kremem. Boki obsypujemy startą białą czekoladą. Wierzch dekorujemy kremem i rozpuszczoną ciemną czekoladą.