Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Modra kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna czerwona kapusta na słodko kwaśno

Modra kapusta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Modra kapusta

 

  • 1/2 średniej główki czerwonej kapusty (ok. 80 dkg)
  • 1/4 szkl. drobnych rodzynek
  • 1 duże jabłko
  • ocet winny lub zwykły do smaku
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 litra wody

Sposób przygotowania:

Modra kapusta
Go garnka wlać wodę i zagotować.Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i poszatkować. Usunąć stwardniałe części liści i głąb.Opłukaną kapustę wrzucić na wrzątek.Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Kapustę lekko posolić i posłodzić. Dodać liść laurowy ,pokrojone jabłko ,rodzynki i dusić do miękkości .Jabłko powinno się rozgotować .Na koniec doprawić do smaku solą,cukrem i octem.Kapusta musi mieć smak słodko kwaśny .
Modra kapusta
Na zdjęciu widoczna jest kapusta w połowie szatkowana
Modra kapusta
Na zdjęciu widoczna jest kapusta z dodatkami w trakcie duszenia się
Modra kapusta
Na zdjęciu pokazana jest ugotowana i przyprawiona do smaku czerwona kapustka jako dodatek do obiadu