agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Modra kapusta na boczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Czerwona kapusta zasmażana

Modra kapusta na boczku

Składniki:

Modra kapusta na boczku

 

  • kapusta czerwona 1 szt
  • słonina 60 g
  • cebula 1 szt
  • mąka 2 łyżki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • woda 200 ml

Sposób przygotowania:

Modra kapusta na boczku
Kapustę należy oczyścić dokładnie, usunąć niejadalne i zdrewniałe części, pozbawić kapustę zwiędłych liści, umyć kapustę dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno poszatkować, wodę zagotować i sparzyć wrzątkiem kapustę. Słoninę pokroić w drobniutką kosteczkę i stopić na patelni do momentu uzyskania skwarków, następnie skwarki dodać do kapusty, wlać 150 ml wody i dusić około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kapusta zmięknie i woda odparuje zupełnie. . Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić na tłuszczu wytopionym ze słoniny, oprószyć całość mąką, zrumienić, dodać do kapusty, doprawić całość solą, cukrem i pieprzem oraz sokiem z cytryny, dusić pod przykryciem wciąż mieszając.

Tagi:

kapusta