Agusia74

Agusia74

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Mój biszkopt

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak do tej pory zawsze mi się udawał.

Mój biszkopt

Składniki:

Mój biszkopt

 

  • 5 jajek ( dużych)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zimnej przegotowanej wody
  • zrobić biszkopt kakaowy dajemy 2 łyżki kakao ale musimy pamiętać żeby odjąć 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Mój biszkopt
Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści dajemy po jednym żółtku. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy obydwie mąki.Jeżeli wydaję się że ciasto jest za geste można nie wsypywać wszystkiej mąki. W przypadku robienia biszkoptu kakaowego kakao dodajemy po wsypaniu mąki. Na końcu dajemy proszek do pieczenia i wodę.Ciasto wlewamy do formy lub tortownicy i pieczemy ok 30-35 minut w temp. ok 180 stopni.Można piec w tortownicy ok 24-26 cm lub w foremce