BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Mój domowy chleb na zakwasie pachnący czarnuszką

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czarnuszka jest bardzo zdrowa . Czarnuszkę zazwyczaj dodaje się do chleba . Ja dzisiaj upiekłam właśnie taki chleb z czarnuszką .

Mój domowy chleb na zakwasie pachnący czarnuszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mój domowy chleb na zakwasie pachnący czarnuszką

 

Sposób przygotowania:

Mój domowy chleb na zakwasie pachnący czarnuszką
Mieszamy razem obie mąki . Wlewamy zakwas oraz ciepłą wodę . Kruszymy drożdże. Rękami wyrabiamy ciasto , dosyć lużne . Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Gdy ciasto urośnie , dodajemy sól i nasiona czarnuszki . Wyrabiamy ciasto-5-7 minut . Smarujemy podłużną blaszkę smalcem , przekładamy ciasto , wierzch wygładzamy mokrymi rękami i znów odstawiamy do wyrośnięcia . Chlebek pieczemy 40 minut w 200 C , potem 10 minut w 180 C .
Mój domowy chleb na zakwasie pachnący czarnuszką
Do wymieszanych obu mąk wlewamy zakwas .
Mój domowy chleb na zakwasie pachnący czarnuszką
Ciasto na chleb odstawiamy przykryte do wyrośnięcia .
Mój domowy chleb na zakwasie pachnący czarnuszką
Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól i czarnuszkę .
Mój domowy chleb na zakwasie pachnący czarnuszką
Ciasto przekładamy do podłużnej blaszki .