mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Mój kokosowy mazurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny mazurek z kokosową masą.

Mój kokosowy mazurek

Składniki:

Mój kokosowy mazurek

 

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 30 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 25 dag słodkiej śmietanki
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • aromat waniliowy
  • 3 białka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Mój kokosowy mazurek
Na początku przygotować ciasto.W tym celu mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, cukier, żółtka, jajko, otartą skórkę cytrynową.Ze składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na jakieś pół godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i pokroić na plastry o grubości 0,5 cm i wyłożyć nimi 2 małe blaszki, formując brzeg o wysokości 2 cm. Następnie przygotować masę.W tym celu w misce wymieszać wiórki ze śmietaną, cukrem i sokiem cytrynowym. Dodać aromat waniliowy oraz ubitą na sztywno pianę z białek i mąkę ziemniaczaną.Całość wymieszać. Tak powstałą masę wyłożyć na ciasto posmarowane roztrzepanym białkiem.Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni i piec ok.40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystygnięcia.Zimne można polukrować.Smacznego.