bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Moj pierwszy tort z masą cukrową

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Odkąd zobaczyłam eleganckie angielskie torty uparłam sie ze i ja kiedys taki zrobie.

Moj pierwszy tort z masą cukrową

Składniki:

Moj pierwszy tort z masą cukrową

 

  • biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • szklanka maki (przesiać)
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka zimnej wody
  • łyżeczka octu
  • biszkopt ciemny:
  • 6 jajek
  • szklanka mąki minus 4 łyżki
  • 4 łyżki kakao
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • łyżeczKa proszku do pieczenia
  • łyżka zimnej wody
  • łyżeczka octu
  • spirytus
  • masło
  • ciemna czekolada
  • śmietana kremówka
  • żelatyna
  • suszone wiśnie moczone w spirytusie
  • masa cukrowa:
  • 80 dag cukru pudru
  • 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • ewentualnie barwniki

Sposób przygotowania:

Moj pierwszy tort z masą cukrową
Biszkopt jasny: ubić na sztywno białka, dodać cukier puder i ubijać dalej aż konsystencja bedzie jak najsztywniejsza i perłowo błyszcząca, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodawać naprzemiennie po trochę mąki i żółtko, na końcu łyżka zimnej wody i łyżeczka octu (10%) .Piec 30 minut w 175*C i sprawdzić po tym czasie patyczkiem. Wyciągnac, poczekać aż ostygnie, przeciać nicią bawełnianą na poł..

Biszkopt ciemny: ubić na sztywno białka, dodać cukier puder i ubijać dalej aż konsystencja bedzie jak najsztywniejsza i perłowo błyszcząca, wymieszać mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia, i dodawać ją po trochę naprzemiennie i żółtka, na końcu wmiksować wodę i ocet i do formy pieczenie ciut dłużej niż biszkopt biały i też sprawdzić patyczkiem. Wyciągnac, poczekać aż ostygnie, przeciać nicią bawełnianą na poł.

Krem zrobiony jest ze śmietany 30% w ilości 1,2 litra ubitej na sztywno, pod koniec ubijania dodałam rozpuszczona ostudzona żelatynę, wymieszalam i dodałam suszonych wisni moczonych w spirytusie.

Mase ciemną zrobiłam bardziej na wyczucie: masło utarłam dodalam ostudzona rozpuszczona czekolade gorzka i kieliszek spirytusu.

Biszkopty przełozyłam masami, cały biszkopt, boki i gore posmarowałam masą maslana jasna. Wszystko dałam na noc do lodówki.

Następnego dnia zrobilam mase cukrowa, zabarwiłam ja różowym barwnikiem firmy Wilton ktory jest w zelu i świetnie sie rozprowadza w masie. Mase rozwałkowałam cienko na mące ziemniaczanej, Pozostałosci maki na torcie strzepnęłam pędzelkiem. Obłozyłam masą tort, ja robiłam róze w srodku sa jadalne ozdobne ziarenka kawy a liscie zrobiła moja 10-letnia córka.

Masa curkowa wg dorotaxx1:
Zelatynę moczyć w wodzie ( ciągle mieszając) aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). Ciągle mieszac syrop uważając aby sie NIE ZAGOTOWAŁ!!!
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Nie koniecznie trzeba dodawac cały cukier, trzeba wyczuc ten
moment , kiedy nalezy przestac go dodawac . Duzo zalezy od jakosci cukru pudru . Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub (wg. upodoban) .Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort posmarowany masą na bazie masła, dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki.