Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

mój przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam ten przekładaniec

mój przekładaniec

Składniki:

mój przekładaniec

 

  • 6 jaj
  • niecała szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl oleju
  • czubata łyżeczka kakao
  • 1/2 szkl wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl maku
  • 1/2 szkl zmielonych orzechów
  • Krem
  • mały budyń
  • pół kostki masła/margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 szkl mleka
  • 2 łyżki wódki/rumu
  • ok pół słoiczka kwaśnego dżemu
  • dodatkowo do obsypania ciasta:
  • wiórki, orzechy posiekane

Sposób przygotowania:

mój przekładaniec
Umyć jajka,oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno, następnie dalej ubijać z cukrem dopóki się nie rozpuści. Dodać mąkę przesianą z proszkiem, olej i żółtka.A teraz najmniej ciekawy etap- bierzmy naczynka i do każdego wsypujemy po jednym składniku -orzechy zmielone, mak,wiórki kokosowe i kakao. Do każdej miski dajemy po trochu ciasta,zostawiając jako piąty kolor trochę białego ciasta. Na wyłożoną papierem formę wykładamy po łyżce każdej z "kolorów" Pieczemy ok 40 min w średnio rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy gdy ciasto wystygnie (zazwyczaj pozwalam ciastu "odpocząć" już po wyjęciu parę godzin zanim je przełożę.) Teraz krem- ugotować budyń, gdy wystygnie utrzeć miękki tłuszcz z cukrem pudrem,a następnie wkręcać zimny budyń i na końcu alkohol. Ciasto przekroić na trzy krążki. Jedną warstwę posmarować dżemem,a drugą kremem. Pozostałym kremem posmarować brzegi i wierzch. Posypać ciasto wiórkami i /lub orzechami.

Tagi:

ciasto mak