Strona główna Mój szałot po śląsku

Mój szałot po śląsku

oszude - autor przepisu Mój szałot po śląsku offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 183
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Mój szałot po śląsku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Prosta i smaczna sałatka bez majonezu


trudność: łatwe
czas:

Mój szałot po śląsku - SKŁADNIKI:

  • 500g ziemniaki
  • 100g boczek wędzony
  • 1 peczek szczypiorku grubego
  • 2 szt ogórek kiszony
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz grubo mielony

Mój szałot po śląsku - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć pod bierzącą wodą i wstawić do gotowania w osolonej wodzie.Gotujemy je w skórkach na małym ogniu tak aby nie popękały. Najlepsza odmiana to Frezja nie rozsypuje sie podczas gotowania ma cienką skórke i zawiera mało skrobi. Gdy już się ugotują studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy ziemniaki w grubszą kostkę i dajemy do dużej miski. Boczek wędzony najlepiej nie parzony kroimy w kostkę i smażymy dość mocno na chrupiące skwarki. Dodajemy do ziemniaków wraz z tłuszczem który się wytopił z boczku. Ogórek kiszony obieramy ze skórki i kroimy też w kostkę i dodajemy do ziemniaków. Szczypior kroimy drobno i wszystkie składniki możemy lekko przemieszać. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną octu i ponownie mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy musztardę. Tak przygotowana sałatka najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.



Komentarze do Mój szałot po śląsku (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa
online

2013-01-27 13:28
Pycha, :))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sałatki
 Surówka z czerwoną kapustą i orzechami nerkowca  Sałatka z ziemniakami i czerwoną kapustą Mix sałat z pomidorami
Fasolka szparagowa z orzechami Wiosna na sałatach Sałatka wiosenna eksplozja
Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałata z pieczonym kurcz. i żółtymi pomidorkami Mix sałat z awokado i parmezanem
Wiosenna sałatka z serem żółtym Wielkanocna sałatka śledziowa Sałatka z bobu szynką parmeńską i bagietką
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane