Strona główna Mój szałot po śląsku

Mój szałot po śląsku

oszude - Przepis na: Mój szałot po śląsku offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 183
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Mój szałot po śląsku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Prosta i smaczna sałatka bez majonezu


trudność: łatwe
czas:

Mój szałot po śląsku - SKŁADNIKI:

  • 500g ziemniaki
  • 100g boczek wędzony
  • 1 peczek szczypiorku grubego
  • 2 szt ogórek kiszony
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz grubo mielony

Mój szałot po śląsku - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć pod bierzącą wodą i wstawić do gotowania w osolonej wodzie.Gotujemy je w skórkach na małym ogniu tak aby nie popękały. Najlepsza odmiana to Frezja nie rozsypuje sie podczas gotowania ma cienką skórke i zawiera mało skrobi. Gdy już się ugotują studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy ziemniaki w grubszą kostkę i dajemy do dużej miski. Boczek wędzony najlepiej nie parzony kroimy w kostkę i smażymy dość mocno na chrupiące skwarki. Dodajemy do ziemniaków wraz z tłuszczem który się wytopił z boczku. Ogórek kiszony obieramy ze skórki i kroimy też w kostkę i dodajemy do ziemniaków. Szczypior kroimy drobno i wszystkie składniki możemy lekko przemieszać. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną octu i ponownie mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy musztardę. Tak przygotowana sałatka najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mój szałot po śląsku (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-01-27 13:28
Pycha, :))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sałatki
Sałatka ryżowa z serem Sałatka jarzynowa z dynią Makaronowa sałatka Eli z marynowaną dynią
Sałatka wielowarzyna z pieczarkami Sałatka z serem feta Sałatka  grecka
Sałatka z dynią i kabanosem Sałatka z boczniakami i jajkiem Sałatka z boczniakami i kalafiorem
Sałatka ze świeżego ogórka Szybka sałatka z wędzonym łososiem Pekińska z pieczoną dynią i fetą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane