Strona główna Mój szałot po śląsku

Mój szałot po śląsku

oszude offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 183
zdjęcia: 1 z 1
Mój szałot po śląsku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Prosta i smaczna sałatka bez majonezu


trudność: łatwe
czas:

Mój szałot po śląsku - SKŁADNIKI:

  • 500g ziemniaki
  • 100g boczek wędzony
  • 1 peczek szczypiorku grubego
  • 2 szt ogórek kiszony
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz grubo mielony

Mój szałot po śląsku - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć pod bierzącą wodą i wstawić do gotowania w osolonej wodzie.Gotujemy je w skórkach na małym ogniu tak aby nie popękały. Najlepsza odmiana to Frezja nie rozsypuje sie podczas gotowania ma cienką skórke i zawiera mało skrobi. Gdy już się ugotują studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy ziemniaki w grubszą kostkę i dajemy do dużej miski. Boczek wędzony najlepiej nie parzony kroimy w kostkę i smażymy dość mocno na chrupiące skwarki. Dodajemy do ziemniaków wraz z tłuszczem który się wytopił z boczku. Ogórek kiszony obieramy ze skórki i kroimy też w kostkę i dodajemy do ziemniaków. Szczypior kroimy drobno i wszystkie składniki możemy lekko przemieszać. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną octu i ponownie mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy musztardę. Tak przygotowana sałatka najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mój szałot po śląsku (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-01-27 13:28
Pycha, :))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sałatki
Sałatka brokułowa z kurczakiem Surówka z brukselki Sałatka grillowa z kurczakiem
Makaronowa sałatka z kurczakiem i fetą Sałatka z wędzonym łososiem Sałatka środziemnomorska
Sałatka z marchewkową posypką Śniadaniowa sałatka z serkiem wiejskim Ziemniaczana z grillowaną kiełbasą i pomidorem
Surówka z kapusty pekińskiej i dyni Makaronowa sałatka z kurczakiem i serem Gwieździsta sałatka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane