Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Mój tort urodzinowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

mój torcik urodzinowy :-)

Mój tort urodzinowy

Składniki:

Mój tort urodzinowy

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 9 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 500ml śmietany 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • galaretka czerwona
  • Krem śmietanowy:
  • śmietana duża 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 3 plastry ananasa
  • 1 tabliczka czekolady orzechowej
  • Nasączenie:
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 mała łyżeczka kwasku cytrynowego
  • marmolada
  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie kremu śmietankowego
  • 1 opakowanie kremu czekoladowego
  • 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego
  • perełki cukrowe
  • 1 l mleka
  • 1 kostka masła

 

 

Sposób przygotowania:

Mój tort urodzinowy
Dzień wcześniej przygotować galaretkę i pozostawić do zastygnięcia. Biszkopt: Jajka wybić(oddzielić żółtka od białek). Do białek wsypać szczyptę soli.Miksować mikserem do powstania piany. Następnie wsypać cukier i dalej miksować.Dodawać po jednym żółtku,wlać aromat i miksować do uzyskania jednolitej masy.Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną,proszkiem do pieczenia oraz kakaem.Wsypać do masy jajecznej i wymieszać drewnianą łyżką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać ciasto i piec ok 25 minut.Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł.Ostudzić.Przekroić na trzy płaty. Nasączenie. Wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Ostudzić Dodać kwasek cytrynowy. Galaretkę pokroić w drobną kosteczkę. Krem: Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie i ostudzić. Schłodzona śmietanę 30% przełożyć do miseczki.Ubijać mikserem do momentu gdy śmietana zacznie sztywnieć,wsypać cukier i dalej miksować,następnie ostrożnie wlać żelatynę i jeszcze chwilkę ubijać(należy uważać aby nie przebić śmietany) Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.Śmietanę przełożyć do miski.Zmiksować mikserem,dodać cukier puder oraz żelatynę,jeszcze chwile pomiksować. Ananasy odsączyć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki,czekoladę drobniutko posiekać.Wszystko wymieszać z masą śmietanową. Krem śmietankowy,czekoladowy i ajerkoniakowy rozrobić według przepisu na opakowaniu na mleku oraz dodać masło.Schłodzić w lodówce. Spód nasączyć syropem,rozsmarować marmoladę,wyłożyć warstwę śmietanową.Przykryć drugim nasączonym biszkoptem,posmarowanym marmoladą.Rozsmarować bitą śmietaną z drobno pokrojoną galaretką.Przykryć górnym biszkoptem.Docisnąć i wyrównać boki tortu.Kremem śmietanowym rozsmarować cały tort.Dodatki ozdobić kremem czekoladowym oraz ajerkoniakowym. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.