marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Moja babka świąteczna z bakaliami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na babkę wymieszać mikserem,przesiać mąkę,ubić pianę z białek,bo ciasto wtedy będzie lepsze,dodać bakalie,wymieszać,a potem upiec.

Moja babka świąteczna z bakaliami.

Składniki:

Moja babka świąteczna z bakaliami.

 

  • 4 jajka,30 g.masła lub margaryny,
  • 80 g.mąki pszennej krupczatki,
  • 80 g.mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • garść różnych bakalii(migdały,rodzynki,orzechy dowolne),
  • tłuszcz do smarowania formy,
  • manna do wysypania formy.

Sposób przygotowania:

Moja babka świąteczna z bakaliami.
Jajka rozbić,oddzielić żółtka od białek,a te potem ubić na pianę. Następnie dać do misy masło lub margarynę i zmieszać mikserem,dodając powoli żółtka,cukier i cukier waniliowy.Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i dać do ciasta.Wymieszać znów mikserem,aż masa stanie się jednolita.Orzechy rozłupać,migdały sparzyć,obrać ze skórki,a ro- -dzynki namoczyć,osączyć i obtoczyć w mące,by nie opadały na dno.Potem bakalie dać do ciasta wraz z pianą i delikatnie wymieszać łopatką kuchenną.Formę natrzeć margaryną i wysypać manną po całej powierzchni.Piekarnik nagrzać do 180 st.C,ciasto wybrać łopatką do falowanej formy i wsadzić do piekarnika.Piec 50 minut.Pod koniec sprawdzić patyczkiem,czy ciasto się upiekło. Na koniec zostawić babkę w piekarniku do ostygnięcia.