Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Moja cukinia z papryką i kurkumą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepyszna surówko-sałatka do dań mięsnych, oraz potraw z jaj.

Moja cukinia z papryką i kurkumą

Składniki:

Moja cukinia z papryką i kurkumą

 

  • cukinia - 1,5 - 2 kg
  • papryka czerwona lub mieszana - 2 strąki
  • cebula - 1 szt

 

  • zalewa

 

  • woda - 5 szkl
  • ocet 10 % - 1/2-2/3 szkl
  • sól - 2 płaskie łyżki
  • cukier 5 płaskich łyżek
  • chrzan
  • liść laurowy
  • gorczyca - 1/4 płaskiej łyżeczki
  • kurkuma - 1 - 1,5 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Moja cukinia z papryką i kurkumą
Cukinie po wycięciu nasion kroję w plastry lub w słupki (jeśli młoda nie obieram). Posypuję solą i zostawiam na kilka godzin (można na noc). Odcedzam, posypuję 1/2 ilości kurkumy. Ze składników od poz. 4 - 11 robię zalewę i wrzącą zalewam cukinię. Nakładam do słoików, pasteryzuję ok. 10 min małe słoiki o pojemności 250 - 300 ml, a większe 0,5 litrowe 15 minut. Po pasteryzacji odwracam słoiczki do góry dnem, nakrywam kocem, niech sobie pod nim stygnie.