agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Moja inspiracja śmietanowo- kawowa

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Deser smakuje wybornie, wspaniale się prezentuje

Moja inspiracja śmietanowo- kawowa

Składniki:

Moja inspiracja śmietanowo- kawowa

 

  • 600 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 260 g śmietanki 30%
  • 160 g cukru pudru
  • 2 łyżki kawy
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml likieru kawowego lub tiramisu
  • 4 łyżki kakao
  • 2 opakowania rurek waflowych z kremem
  • biszkopty okrągłe około 25 sztuk
  • śmietanka kremówka 0,5 litra
  • kwiaty z masy cukrowej

Sposób przygotowania:

Moja inspiracja śmietanowo- kawowa
Do wysokiego naczynia wlewam schłodzoną śmietankę i ubijam ją na sztywno. W osobnym naczyniu ubijam żółtka z cukrem pudrem ( 60 g cukru) na gładką, jednolitą i puszystą masę. W osobnym naczyniu łączę serek mascarpone z resztą cukru pudru i mieszam aby powstała jednolita masa.Białka ubijam na sztywno pianę, dodaję masę z serkiem mascarpone i dodaję ubitą na sztywno pianę z białek oraz ubitą śmietankę i mieszam na jednolitą masę. Do kubeczka wsypuję kawę i cukier i zaparzam kawę w 2 szklankach wrzącej wody, dodaję likier. Biszkopty nasączam w ostudzonej kawie i układam na dnie okrągłej formy do pieczenia aby zakryły całe dno. Posypuję kakao. Wykładam powstałą masę, i równomiernie ją rozsmarowuję i ponownie wykładam biszkopty. Śmietankę chłodzę w lodówce i ubijam na sztywno i nakładam ją do szprycy i wedle uznania dekoruję wierzch deseru. Rurki nadziewane przyklejam po bokach, dobrze gdy deser nie wydostaje się poza rurki. Na sam wierzch wykładam kwiaty z masy cukrowej ( które uprzednio sama wykonałam) lub inne ozdoby do ciast. Wkładam do lodówki w celu schłodzenia. Przewiązuję finezyjnie kokardką, która zapobiegnie deformacji ciasta.