Strona główna Moja kaczka faszerowana bez kości

Moja kaczka faszerowana bez kości
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Kaczka « poprzedni | następny »
oszude - autor przepisu Moja kaczka faszerowana bez kości offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 183
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Moja kaczka faszerowana bez kości
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Taka kaczka jest świetna na gorąco jak również na zimno


trudność: średne
czas:

Moja kaczka faszerowana bez kości - SKŁADNIKI:

  • 1 szt kaczka ( ok 2kg)
  • 300g mięso grubo mielone
  • 200g podroby z kaczki
  • 50g marchew
  • 50g słonina
  • sól, pieprz mielony
  • papryka mielona, majeranek
  • czosnek, liść laurowy
  • ziele angielskie

Moja kaczka faszerowana bez kości - PRZYGOTOWANIE:

Kaczke umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Połozyc na plecach i wytrybować ją z kości. Najlepiej naciąć wzdłóż grzbietu ale nie do końca. Ostrym cienkim nożem oddzielic mięso od kości. Kości mozna uzyć do zupy. Podroby z kaczki pokroić grubo i dodac do mięsa, tak samo pokroić marchew i słoninę. Doprawic wszystko przyprawami i wymieszać farsz. Do wyluzowanej kaczki i wcześniej trochę doprawionej w srodku wkładamy farsz i zszywamy mięjsce cięcia za pomocą wykałaczek i nici. Całą kaczke teraz doprawiamy po wierzchu papryka i majerankiem oraz solą. Na dno naczynia w której będziemy piec kaczke dajemy skórę ze słoniny oraz przyprawy, liść i ziele angielskie. Tak przygotowana kaczke przykrywamy z góry folią aluminiową i wkładamy do pieca. Pieczemy w temp, 180 stopni około 2 godzin. Po tym czasie ściągamy folie i możemy lekko przesuszyć. Podajemy na gorąco lub na zimno. Doskonały dodatek do pieczywa. Mozna fajnie cienko pokroic bez obaw o kości.



Komentarze do Moja kaczka faszerowana bez kości  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kaczka
Balotyna z kaczki Kaczusia na winie Smażona pierś z kaczki
Kacze udka  z sosem jabłkowo-imbirowym Kurczak duszony z orzechami narkowca Pierś kaczki w pomarańczowej nucie
Chińskie danie z piersią z kaczki Odświętna kaczuszka Kaczka nadziewana jabłkami
Makaron z kiszoną kapustą i kaczą piersią Pierś z kaczki z sosem żurawinowym Kaczka w sosie żurawinowym
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane