Strona główna Moja kaczka faszerowana bez kości

Moja kaczka faszerowana bez kości
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Kaczka « poprzedni | następny »
oszude

Mistrz Kuchni
Przepisy: 183
zdjęcia: 1 z 5
Moja kaczka faszerowana bez kości
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Taka kaczka jest świetna na gorąco jak również na zimno


trudność: średne
czas:

Moja kaczka faszerowana bez kości - SKŁADNIKI:

Moja kaczka faszerowana bez kości - PRZYGOTOWANIE:

Kaczke umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Połozyc na plecach i wytrybować ją z kości. Najlepiej naciąć wzdłóż grzbietu ale nie do końca. Ostrym cienkim nożem oddzielic mięso od kości. Kości mozna uzyć do zupy. Podroby z kaczki pokroić grubo i dodac do mięsa, tak samo pokroić marchew i słoninę. Doprawic wszystko przyprawami i wymieszać farsz. Do wyluzowanej kaczki i wcześniej trochę doprawionej w srodku wkładamy farsz i zszywamy mięjsce cięcia za pomocą wykałaczek i nici. Całą kaczke teraz doprawiamy po wierzchu papryka i majerankiem oraz solą. Na dno naczynia w której będziemy piec kaczke dajemy skórę ze słoniny oraz przyprawy, liść i ziele angielskie. Tak przygotowana kaczke przykrywamy z góry folią aluminiową i wkładamy do pieca. Pieczemy w temp, 180 stopni około 2 godzin. Po tym czasie ściągamy folie i możemy lekko przesuszyć. Podajemy na gorąco lub na zimno. Doskonały dodatek do pieczywa. Mozna fajnie cienko pokroic bez obaw o kości.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Moja kaczka faszerowana bez kości  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kaczka
Pieczona kaczka z jabłkami Faszerowana kaczka Piersi kaczki ze śliwkowym puree
Pierogi z farszem z kaczki Kaczka azjatycka z jesiennymi owocami Galantyna z kaczki
Rosół z kaczki z makaronem własnej roboty Kaczka w pomarańczach Kaczka w soku pomarańczowo jabłkowym
Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami Pieczona kaczka z jabłkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane