Strona główna Moja kaczka faszerowana bez kości

Moja kaczka faszerowana bez kości
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Kaczka « poprzedni | następny »
oszude

Mistrz Kuchni
Przepisy: 183
zdjęcia: 1 z 5
Moja kaczka faszerowana bez kości
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Taka kaczka jest świetna na gorąco jak również na zimno


trudność: średnie
czas:

Moja kaczka faszerowana bez kości - SKŁADNIKI:

Moja kaczka faszerowana bez kości - PRZYGOTOWANIE:

Kaczke umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Połozyc na plecach i wytrybować ją z kości. Najlepiej naciąć wzdłóż grzbietu ale nie do końca. Ostrym cienkim nożem oddzielic mięso od kości. Kości mozna uzyć do zupy. Podroby z kaczki pokroić grubo i dodac do mięsa, tak samo pokroić marchew i słoninę. Doprawic wszystko przyprawami i wymieszać farsz. Do wyluzowanej kaczki i wcześniej trochę doprawionej w srodku wkładamy farsz i zszywamy mięjsce cięcia za pomocą wykałaczek i nici. Całą kaczke teraz doprawiamy po wierzchu papryka i majerankiem oraz solą. Na dno naczynia w której będziemy piec kaczke dajemy skórę ze słoniny oraz przyprawy, liść i ziele angielskie. Tak przygotowana kaczke przykrywamy z góry folią aluminiową i wkładamy do pieca. Pieczemy w temp, 180 stopni około 2 godzin. Po tym czasie ściągamy folie i możemy lekko przesuszyć. Podajemy na gorąco lub na zimno. Doskonały dodatek do pieczywa. Mozna fajnie cienko pokroic bez obaw o kości.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Moja kaczka faszerowana bez kości  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kaczka
Kaczka pieczona z pomarańczami i żurawiną Pierś z kaczki z sosem żurawinowym i ziemniakami Kacze uda confit
Kaczka nadziewana żurawiną i topinanburem Skrzydełka z kaczki Kaczka pieczona z jabłkami i warzywami
Pieczony kurczak z ziemniakami dla zabieganych Udka z kaczki duszone Pierogi pieczone z kaczką i dipem żurawinowym
Kaczka z karmelowo-winnym sosem Duszona kaczka w marchewce Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane