Strona główna Moja kaczka faszerowana bez kości

Moja kaczka faszerowana bez kości
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Kaczka « poprzedni | następny »
oszude - Przepis na: Moja kaczka faszerowana bez kości offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 183
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Moja kaczka faszerowana bez kości
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Taka kaczka jest świetna na gorąco jak również na zimno


trudność: średne
czas:

Moja kaczka faszerowana bez kości - SKŁADNIKI:

  • 1 szt kaczka ( ok 2kg)
  • 300g mięso grubo mielone
  • 200g podroby z kaczki
  • 50g marchew
  • 50g słonina
  • sól, pieprz mielony
  • papryka mielona, majeranek
  • czosnek, liść laurowy
  • ziele angielskie

Moja kaczka faszerowana bez kości - PRZYGOTOWANIE:

Kaczke umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Połozyc na plecach i wytrybować ją z kości. Najlepiej naciąć wzdłóż grzbietu ale nie do końca. Ostrym cienkim nożem oddzielic mięso od kości. Kości mozna uzyć do zupy. Podroby z kaczki pokroić grubo i dodac do mięsa, tak samo pokroić marchew i słoninę. Doprawic wszystko przyprawami i wymieszać farsz. Do wyluzowanej kaczki i wcześniej trochę doprawionej w srodku wkładamy farsz i zszywamy mięjsce cięcia za pomocą wykałaczek i nici. Całą kaczke teraz doprawiamy po wierzchu papryka i majerankiem oraz solą. Na dno naczynia w której będziemy piec kaczke dajemy skórę ze słoniny oraz przyprawy, liść i ziele angielskie. Tak przygotowana kaczke przykrywamy z góry folią aluminiową i wkładamy do pieca. Pieczemy w temp, 180 stopni około 2 godzin. Po tym czasie ściągamy folie i możemy lekko przesuszyć. Podajemy na gorąco lub na zimno. Doskonały dodatek do pieczywa. Mozna fajnie cienko pokroic bez obaw o kości.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Moja kaczka faszerowana bez kości  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kaczka
Orientalna zupa z kaczki z tamaryndowcem Kaczka z owocami Roladki z mozzarellą i papryką konserwową
Sałatka z kaczką, malinami, pomarańczą i orzechami Szparagi z wędzoną kaczką i jajkiem poszetowym Balotyna z kaczki
Zawijas z piersi kurczaka pod pierzynką szpinakową Lekki wiosenny gulasz z kurczaka z kopytkami Kaczusia na winie
Smażona pierś z kaczki Kacze udka  z sosem jabłkowo-imbirowym Kurczak duszony z orzechami narkowca

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane