agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Moja kokietka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto smakuje i prezentuje się rewelacyjnie

Moja kokietka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja kokietka

 

  • Ciasto miodowe:
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ¼ kostki margaryny
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Biszkopt:
  • szczypta soli
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg winnych jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka masła
  • Masa serowa
  • 0,5 kg serka homogenizowanego (waniliowego lub śmietankowego)
  • 2 czerwone galaretki
  • Masa makowa:
  • 1 puszka maku z bakaliami ok. 90 dag
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe przygotowane wg przepisu na opakowaniu

 

Sposób przygotowania:

Moja kokietka
Należy przygotować niezbędne składniki na ciasto. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać miód płynny, dodać cukier puder, margarynę oraz sodę oczyszczoną. Z tych wszystkich składników zagnieść ciasto, aby miało delikatną strukturę i było gładkie i lśniące, posmarować blaszkę prostokątną o wymiarach 25/ 36 ( każda blaszka musi być w tym samym rozmiarze) masłem, wysypać na dnie bułką tartą i upiec ciasto w temperaturze 190 stopni C przez około 30- 35 minut. Wyjąć i ostudzić ciasto miodowe. W dalszej kolejności należy upiec ciasto biszkoptowe, w tym celu należy jajka sparzyć, żółtka oddzielić od białek, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do piany cukier, żółtka i dalej miksować, na sam koniec dodać mąkę wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z mąką. Ciasto przełożyć do blaszki natłuszczonej i oprószonej bułką tartą i piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
W dalszej kolejności jabłka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach, dodać masło i na małym ogniu dusić składniki, na koniec wsypać galaretkę i bardzo dokładnie całość wymieszać i zagotować. W dalszej kolejności należy galaretki rozpuścić w ½ szklanki wody. Ostudzić galaretki i odczekać aż zacznie zmieniać konsystencję. Tężejące galaretki w kolorze czerwonym wymieszać z serkiem homogenizowanym. Rozpuścić galaretkę żółtą, ostudzić ją i wymieszać z masą makową. Odsączyć puszkę brzoskwiń z zalewy, pokroić je w plasterki, następnie rozpuścić galaretki - 2 sztuki na wierzch i przestudzić. W sposób następujący w jednej blaszce układać warstwy: na sam dół ułożyć ciasto miodowe, następnie nałożyć masę jabłkową, kolejną warstwą będzie masa makowa, następnie biszkopt na biszkopt masę z serków i czerwonych galaretek. Na to wyłożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie i całość zalać galaretką pomarańczową ostudzoną. Zaczekać do zastygnięcia wkładając ciasto do lodówki
Moja kokietka
Tak prezentuje się po przekrojeniu- kolorowy zawrót głowy
Moja kokietka
tak oto moje ciasto prezentuje się w całej krasie
Moja kokietka
biszkopt przygotowany do ciasta czeka na swoją kolej
Moja kokietka
tutaj mieszałam ciasto biszkoptowe na ciasto