msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Moja kwaśnica.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Lubię jak jest ostro, gorąco i pikantnie.I taka jest moja kwaśnica.

Moja kwaśnica.

Składniki:

Moja kwaśnica.

 

  • 0,5 kg kiszonej kapusty-nie odciskać
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mini kosteczka Knorr smażona cebulka
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej w proszku
  • 1 łyżka słodkiej papryki czerwonej w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • 2 kostki mięsne Winiary
  • 6-8 ziemniaków
  • 2-2,5 litra wody

 

 

Sposób przygotowania:

Moja kwaśnica.
Kapustę kiszoną posiekać, wrzucić do garnka, dodać płyn wyciśnięty z kapusty.Wlać wodę, wrzucić listki laurowe,ziele angielskie,pieprz .Zagotować.
Boczek pokroić w maleńkie kosteczki,podsmażyć. Dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek.Posypać papryką słodką i ostrą i chwilę podsmażyć.Podlać szklanką wywaru z kostek mięsnych Winiar.Wlać to do kapusty, doprawić Vegetą,rozkruszyć mini kosteczkę Knorr smażona cebulka i gotować do miękkości.
Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę ugotować oddzielnie w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić.
Do kapusty wsypać ziemniaki, doprawić majerankiem , solą i pieprzem, pogotować razem kilka minut.Ja nie zagęszczałam zupy, ale jeśli ktoś chce może zrobić zasmażkę i zagęścić.Podawać bardzo gorące.