ania666

ania666

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 191]

Moja musaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobra zapiekanka w greckim stylu

Moja musaka

Składniki:

Moja musaka

 

Sposób przygotowania:

Moja musaka
Cebulę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy mięso i smażymy aż mięso będzie brązowe, dodajemy przyprawy. Ziemniaki gotujemy w całości w skórce. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wyjmujemy, obieramy i kroimy w duże plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki a na to dodajemy usmażone mięso. Pomidory miksujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na mięso układamy bakłażana pokrojonego w cieniutkie plastry. Na całość wylewamy pomidory. Na to wysypujemy dużą ilość sera żółtego i zalewamy to śmietanką. Zapiekamy godzinę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.