BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Moja napoleonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z ciasta francuskiego możemy stwoprzyć najprzeróżniejsze ciasta i ciasteczka .Proponuję napoleonkę .

Moja napoleonka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja napoleonka

 

Sposób przygotowania:

Moja napoleonka
Płat gotowego ciasta dzielimy na dwa równej wielkości kwadraty, nakłuwamy widelcem .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika .Pieczemy w 200 C 15 minut . Gotujemy szklankę mleka z cukrami .W drugiej szklance rozrabiamy mąkę pszenną z ziemniaczaną oraz żółtkami .Wlewamy masę do gotującego się mleka , gotujemy na małym ogniu , cały czas mieszamy aby masa się nie przypaliła .Musi zgęstnieć jak budyń . Ucieramy margarynę , dodajemy po łyżce ostudzonej masy jajecznej . Ciasto przekladamy masą , posypujemy cukrem pudrem .
Moja napoleonka
Pieczemy dwa płaty ciasta francuskiego .
Moja napoleonka
Połowę mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym .
Moja napoleonka
Drugą połowe mieszamy z jajkami i mąką i wlewamy do mleka .
Moja napoleonka
Margarynę ucieramy dodajemy ostudzoną masę ,

Tagi:

ciasto