gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Moja Pani Walewska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto, przepis dostałam od szwagierki i zrobiłam go po swojemu. Dodałam inny dżem. Tez smakował. Polecam.

Moja Pani Walewska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja Pani Walewska

 

  • CIASTO
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • ok. 450 g mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BIAŁKOWA:
  • 4 białka
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • paczka migdałów
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 1 kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 50 ml spirytusu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane
  • DODATKOWO
  • dowolny smak dżemu

Sposób przygotowania:

Moja Pani Walewska
CIASTO: W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać margarynę i żółtka. Zmiksować mikserem. Wyciągnąć i zagnieść w miękkie ciasto. Włożyć do woreczka i do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć, oderwać połowę ciasta i wyłożyć na brytfannie (ok. 24x29 cm). Wyłożyć dżem i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15 minut w 180 st. Po 15 minutach wyjąć i posmarować połową masy białkowej. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec ponownie ok. 15 minut. To samo zrobić z drugą połową ciasta.

MASA BIAŁKOWA: Ubić białka, dodać cukier a pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną. Na drugą połowę ciasta, na masę białkową wyłożyć migdały.

KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować, w drugiej wymieszać żółtka, cukier, mąki oraz budyń w proszku. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż się zagotuje, odłożyć do ostudzenia. Jak będzie zimne, dodać zmiksować z margaryną. Dodać spirytus. Miksować. Pierwsze upieczone ciasto przykryć masą, a na masę wyłożyć drugie ciasto z migdałami. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Moja Pani Walewska
Najpierw przygotować ciasto i wyłożyć na blachę
Moja Pani Walewska
Na ciasto wyłożyć dżem i włożyć do piekarnika
Moja Pani Walewska
Przygotować masę do przełożenia placka.
Moja Pani Walewska
Przygotowane ciasta przełożyć masą i odstawić do zimna.

Tagi:

ciasto