Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Moja pierwsza karpatka

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Nigdy wcześniej nie piekłam tego ciasta, bałam się że mi nie urośnie, ale wyszło wspaniale!

Moja pierwsza karpatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja pierwsza karpatka

 

 

Sposób przygotowania:

Moja pierwsza karpatka
Ze składników na ciasto:

Wodę zagotowujemy z margaryną, następnie wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i jeszcze minutkę trzymamy na ogniu - odkladamy do wystudzenia. Do zimnego ciasto wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i całość dokładnie miksujemy - równomiernie rozkładamy do 2 blaszek. Każde z ciast pieczemy po 35 minut, najpierw w temperaturze 190-200* a w chwili kiedy wyrośnie zmniejszamy do 180*.



Ze składników na krem:

do garnka wsypujemy mąki oraz cukier, stopniowo wlewamy mleko i mieszamy aby nie powstały grudki, następnie ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń - odstawiamy do wychłodzenia. Miksujemy miękkie masło i stopniowo dodajemy zimny budyń - gotowym kremem przekładamy upieczone spody ciasta.
Moja pierwsza karpatka
Wodę zagotowujemy z margaryną, następnie wsypujemy mąkę,
Moja pierwsza karpatka
Do zimnego ciasto wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia
Moja pierwsza karpatka
dokładnie miksujemy - równomiernie rozkładamy do 2 blaszek.
Moja pierwsza karpatka
Miksujemy miękkie masło i stopniowo dodajemy zimny budyń