zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Moja Pina Colada

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

W jednej z książek znalazłam przepis na pina colada. Jako, że unikam surowych żółtek a w kremie według tego przepisu są surowe żółtka zrobiłam swoją wersję. Pokombinowałam i muszę przyznać, że ciacho jest super.

Moja Pina Colada Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja Pina Colada

 

  • BISZKOPT :
  • 4 jajka ( M )
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szk mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA ANANASOWA :
  • 1 puszka ananasa
  • 4 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szk wody
  • 1/4 szk mleka
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru

 

  • BISZKOPT KOKOSOWY :
  • 4 białka
  • 3/4 szk cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Moja Pina Colada
BISZKOPT : Jajka wbić do miski, dodać obydwa cukry i miksować mikserem na najwyższych obrotach aż jajka będą puszyste. Potem przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ciasto. Przelać je do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczony wystudzić

BISZKOPT KOKOSOWY : Białka ubić, potem dodać cukier i ubijać pianę do rozpuszczenia się cukru. Do piany wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć do blaszki o tych samych wymiarach co piekł się biszkopt i też wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut też w 170 stopniach. Upieczony biszkopt kokosowy wystudzić.

MASA ANANASOWA : Plastry ananasa wyjąć z soku i pokroić. Sok przelać do szklanki ( u mnie była akurat 1 szklanka. Jeśli jest mniej należy dopełnić wodą ). Potem ten sok przelać do garnka, wlać wodę i zagotować. Żółtka dokładnie wymieszać z budyniem, mąką, cukrem i mlekiem i wlać do gotującego się soku energicznie mieszając. Nie przerywając mieszania gotować budyń do zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą, pokrywką lub talerzykiem i zostawić do wystudzenia. Miękką margarynę włożyć do miski, ucierać mikserem i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać pokrojone ananasy, wymieszać z masą.

PRZEŁOŻENIE : Biszkopt jasny ułożyć na dnie blaszki w której się piekł. Na niego wyłożyć masę ananasową. Na koniec delikatnie położyć na masę biszkopt kokosowy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do związania a potem przechowywać w chłodnym ale najlepiej po za lodówką miejscu.
Moja Pina Colada
Etap 1 najpierw należy upiec biszkopt i wystudzić
Moja Pina Colada
Etap 2 potem przygotować masę ananasową .
Moja Pina Colada
Etap 3 gotową masę wyłożyć na biszkopt .
Moja Pina Colada
Etap 4 przykryć biszkoptem kokosowym i ciasto schłodzić