agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Moja rewelacyjna karpatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto pełne nierówności - karpatka

Moja rewelacyjna karpatka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Moja rewelacyjna karpatka

 

Sposób przygotowania:

Moja rewelacyjna karpatka
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na ciasto, sparzyć wrzącą wodą jajka kurze, przesiać na sicie mąkę . Następnie masło z temperatury pokojowej rozpuścić w garnku z wodą, całość zagotować. Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i chwilę ucierać aby nie powstały grudki do momentupowstania gęstej masy. Zdjąć z palnika i wystudzić, a następnie wbijać jajka, wsypać proszek do pieczenia i miksować na jednolitą masę. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką pszenną. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temperaturze 200-220 stopni C. Po zrumienieniu i upieczeniu wyjąć i ostudzić ciasto. Przygotować krem, w tym celu zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami- 4 sztuki i mąką tortową- 5 łyżek, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować kilka minut, wciąż energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki. Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta a następnie przykryć drugim płatem ciasta. Ostudzić całość. Można oprószyć cukrem pudrem lub polać w dowolny sposób czekoladą.
Moja rewelacyjna karpatka
tak powstawało moje pyszne Ciasto pełne nierówności - karpatka
Moja rewelacyjna karpatka
kolejne etapy przygotowania karpatki
Moja rewelacyjna karpatka
Ciasto pełne nierówności - karpatka - etapy przygotowania

Tagi:

jajko jajka