joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Moja sycąca kartoflanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja kartoflanka jest zupą która wymaga długiego gotowania na maleńkim ogniu.Długi czas oczekiwania jest potrzebny aby wydobyć wszystkie aromaty składników zawartych w zupie. Zabielona śmietaną smakuje wyśmienicie.

Moja sycąca kartoflanka

Składniki:

Moja sycąca kartoflanka

 

  • słoniny lub boczku wędzonego 1 torebka sosu grzybowego 2 liście laurowe łyżeczka majeranku sól pieprz śmietana.

Sposób przygotowania:

Moja sycąca kartoflanka
Słoninkę kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni na skwarki.Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy a następnie kroimy w kostkę.Podsmażamy 1 łyżce smalcu powstałego z topienia słoninki.Ziemniaki,marchewkę i pietruszkę obieramy.Ziemniaki kroimy na 4 części, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie roztapiamy połowę masła,dodajemy cebulę i lekko smażymy.Dodajemy ziemniaki, pieczarki i jarzyny.Po lekkim podsmażeniu dodajemy mięso ,mieszamy, dolewamy odpowiednią ilość wody, dodajemy listek laurowy oraz pieprz i sól do smaku.Pozostawiamy na maleńkim płomieniu palnika przez 1 godzinę. Zupa ma lekko mrugać.Po tym czasie do zupy dodajemy rozrobiony z wodą sos grzybowy i gotujemy 5 min. Tłuczkiem do ziemniaków lekko rozbijamy zawartość zupy, na koniec zabielamy śmietaną. Zupę podajemy posypaną skwarkami ze słoninki lub boczku.

Tagi:

sosy