Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Moja ukochana zupa z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepsza na rozgrzanie i po meczącym dniu pracy! Aromatyczna i krzepiąca.

Moja ukochana zupa z soczewicy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Moja ukochana zupa z soczewicy

 

  • 100g czerwonej drobnej soczewicy
  • Przyprawa curry (polecam z indyjskiego lub pakistańskiego sklepu, nie z markety)
  • marchewki, 1 duża pietruszka, 4-5 srednich ziemniaków, sól, pieprz, 3 liście laurowe, 5 zieli angielskich.
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 2 łyzki gęstej smietany
  • ulubione zioła (pietruszka, koperek)

Sposób przygotowania:

Moja ukochana zupa z soczewicy
Nastawiamy warzywa na wywar (oczywiście oczyszczone). Możemy dodać kostkę rosołową jeśli lubimy, wedle uznania, choć tego już nie pisałam w składnikach. Warzywa po ugotowaniu studzimy i kroimy w kostkę. Do wywaru wrzucamy soczewicę i groszek i gotujemy tak długo aż zmięknie soczewica. Jej ilość się podwoi więc trzeba czasem zwiększyć ilość płynu. Gdy już jest gotowa dodajemy ugotowane wcześniej warzywa, doprawiamy curry (nie napisze ile bo ja zazwyczaj daję dość dużo, w granicach 2-3 łyżeczek), soli, pieprzu do smaku i posiekanych ziół, np. koperku. Hartujemy zupkę śmietaną i gotowe. Proste i naprawdę pyszne. Gorąco polecam zwłaszcza w takie dni!!!
Moja ukochana zupa z soczewicy
Faza przygotowawcza, warzywa się ugotowały.