agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Moja wersja sernika wiedeńskiego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny i wilgotny sernik polany czekoladą i posypany płatkami migdałowymi, robi furorę na każde święta.

Moja wersja sernika wiedeńskiego

Składniki:

Moja wersja sernika wiedeńskiego

 

  • 1 kg białego sera
  • 10 jaj
  • 25 dag masła
  • 4 kopiaste łyżki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka słodkiej śmietany 30%
  • polewa czekoladowa płatki migdałowe
  • herbatniki maślane

Sposób przygotowania:

Moja wersja sernika wiedeńskiego
Masło utrzeć z cukrem żółtkami i cukrem waniliowym. Do utartej masy wlać śmietanę, wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i razem zmiksować. Następnie dodać ser 3 x zmielony i dalej miksować. Na końcu ubić białka na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.

Na blasze ułożyć herbatniki maślane, wylać na nie masę serową. Piec około 2 godzin w temperaturze 160 stopni. 

Upieczony sernik polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.

Tagi:

ciasta serniki