Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Moja zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsza zupa pomidorowa jaką udało mi się zrobić, własnoręcznie robiony sok pomidorowy daje to co najważniejsze!

Moja zupa pomidorowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Moja zupa pomidorowa

 

  • Pęk włoszczyzny lub : 2 marchwie, 1/2 selera, 1 pietruszka, 1/2 pora
  • Kość do wywaru, najlepiej wieprzowa
  • 1l soku pomidorowego własnej roboty (może być z kartonika)
  • 2-3 łyżki porządnej śmietany (najlepiej 18%)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Moja zupa pomidorowa
Do garnka wkładamy włoszczyznę i kość wieprzową i gotujemy wywar. Gdy już wszystko będzie miękkie odcedzamy i do takiego wywaru wlewamy sok pomidorowy ze słoiczka (lub z kartonu). Jednak zostawiamy trochę soku zo zahartowania zupy. Osobno na patelni podsmażamy cebulkę na oliwie i dodajemy pomidory z puszki. Wszystko na patelni ma się próżyć aż pomidory się rozpadną. Ja je na końcu i tak to zmiksowałam, by zupa miała gładką konsystencję. Pomidory z cebulką dodajemy do garnka. Na tej samej patelni hartujemy zupę. Wlewamy resztę soku pomidorowego ze słoika, dodajemy śmietanę, solimy i pieprzymy.Ja dodaję jeszcze szczyptę cukru i parę kropel oliwy, by zrównoważyć smaki. Wszystko dodajemy do zagotowanej zupy. Naprawdę uwierzcie, że jest pyszna, a jeszcze pyszniejsza z grubym makaronem własnej produkcji. Gorąco polecam!!!
Moja zupa pomidorowa
Dolewamy soku ze słoiczka (taki sok jest świetnym lekarstwem na kaca!!!)
Moja zupa pomidorowa
Hartujemy zupę, dodajemy przyprawy i parę kropel oliwy

Tagi:

pomidory