oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moje buraczki z papryką na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i zdrowe i smaku papryki.

Moje buraczki z papryką na zimę Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Moje buraczki z papryką na zimę

 

  • 2 kg buraczki czerwone
  • 500g papryka świeża
  • 400g cebula
  • 1 szkl wody
  • 1/2 szkl ocet 10%
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • sól, pieprz, gorczyca
  • liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Moje buraczki z papryką na zimę
Buraczki czerwone umyć pod bieżącą wodą i ugotować na pół twardo, trwa to zwykle od1 1/2 godziny do 2 godzin. Po tym czasie wystudzić i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę tak samo postąpić z papryką. Do dużego garnka dodać wodę, ocet, cukier, olej, oraz przyprawy sól ja daję około 1 duża łyżka, pieprz, gorczyca, liść laurowy około 2-3 szt,, ziele angielskie 5-6 kulek. Wszystko razem zagotować i do gotującej się zalewy dodać starte buraki i mieszają doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowane buraczki przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków, po napełnieniu zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Jak się zawekują przechowujemy w chłodnym miejscu. Bardzo dobre jako dodatek do II dania. Zaleta taka że wystarczy otworzyć słoiczek i czas przygotowania skraca się do minimum i za to to cenie. Polecam.
Moje buraczki z papryką na zimę
Ugotowane i starte buraczki na tarce o grubych oczkach.
Moje buraczki z papryką na zimę
Obrana i pokrojona cebula wraz z papryką.
Moje buraczki z papryką na zimę
Duży garnek z przygotowanymi składnikami gotowy do zagotowania.

Tagi:

papryka