mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Moje ciastka czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i kruche ciasteczka.

Moje ciastka czekoladowe

Składniki:

Moje ciastka czekoladowe

 

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 75 g białego drobnego cukru
  • 85 g masła
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g solonych fistaszków

Sposób przygotowania:

Moje ciastka czekoladowe
Na początku rozpuścić 100 g gorzkiej czekolady najlepiej w wodnej kąpieli.
Następnie dodać do niej cukier, miękkie masło, masło orzechowe, jajko i wanilię.Składniki dobrze wymieszać.
Następnie wsypać mąkę, sodę, proszek, pokruszoną mleczną czekoladę, kolejne 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady i fistaszki. Całość dokładnie wymieszać.
Przygotować blachę do pieczenia.
Przy użyciu łyżki wykładać masę tworząc kupki i zachowując odstępy.Każą kupkę ciasta spłaszczyć.
Na koniec pokruszyć drobniutko pozostałe 50 g czekolady i kawałkami powtykać w ciastka.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st i piec 12 minut.
Po wyjęciu odstawić razem z blachą do wystygnięcia.
Smacznego.