agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Moje cudeńka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne dekoracje do tortów, które stanowią piękną ozdobę.

Moje cudeńka

Składniki:

Moje cudeńka

 

  • 200 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 100 ml ciepłej wody
  • 5 łyżeczek margaryny
  • 0,5 łyżeczki olejku migdałowego do ciast i deserów

 

Sposób przygotowania:

Moje cudeńka
Należy przygotować niezbędne składniki na dekoracje z masy cukrowej, w tym celu cukier puder należy przesiać na drobnym sicie, następnie w gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i ostudzić ją, dodać do cukru, następnie dodać glukozę i całość wmieszać energicznie aby nie było grudek, następnie dodać margarynę oraz olejek do ciast o dowolnym smaku i aromacie. Wszystkie składniki połączyć ze sobą do momentu aż powstanie plastyczna masa, która z łatwością daje się formować i będzie elastyczna, sprężysta. Masę dzielić na mniejsze części i dodawać do każdej części inny barwnik najlepiej w proszku. Masę przełożyć na stolnicę,rozwałkować na stolnicy posypanej cukrem pudrem. Wykrawać przy pomocy kieliszka lub nakrętki kółeczka z kółeczek formować róże, wywijać różom płatki, wykrawać listki lub inne elementy dekoracyjne.