agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Moje danie- zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moje danie- zapiekanka w sosie z dodatkami

Moje danie-  zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moje danie- zapiekanka

 

  • pieczywo chrupkie typu maca - 2 opakowania
  • mleko 2 szklanki do namoczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • jajko 2 sztuki
  • kiełbasa czosnkowa 2 sztuki
  • pieczarki 0,5 kg
  • cebula 1 sztuka duża
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Moje danie- zapiekanka
Należy przygotować niezbędne składniki na danie. W dalszej kolejności pieczywo chrupkie typu maca należy drobniutko pokruszyć i zalać mlekiem, mleka wlać więcej bo pieczywo wpije całe mleko, następnie wbić jajka i doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wymieszać składniki bardzo dokładnie w razie konieczności gdyby składniki były zbyt suche można dolać mleka. Rozgrzać tłuszcz na patelni i nakładać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron zwracając uwagę aby się nie przypaliło.Kiełbasę czosnkową obieram ze skórki i kroję w kostkę, cebulę obieram i kroję w kostkę, pieczarki kroję w małe plasterki,paprykę pokroić w kostkę, na gorącą patelnię wyłożyć cebulę, pieczarki, kiełbasę a na koniec paprykę i wszystko razem podsmażyć na tłuszczu, Na talerz nakładam smażony placek z ciasta na połowę placka nakładam podsmażone warzywa i kiełbasę, składam na połowę i polewam ulubionym sosem.
Moje danie-  zapiekanka
kruszę chrupkie pieczywo - typu maca
Moje danie-  zapiekanka
kroję kiełbaskę, paprukę, cebulę
Moje danie-  zapiekanka
podsmażam całość na patelni i smaże na małym ogniu
Moje danie-  zapiekanka
smażę placki na wolnym ogniu, z obu stron na złoty kolor