agula22

agula22

Kucharz
[Przepisów: 10]

Moje dyniowe pikle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jesienno-korzenna dynia z aromatem cynamonu, goździków i ziela angielskiego gotowa już do spożycia następnego dnia.

Moje dyniowe pikle

Składniki:

Moje dyniowe pikle

 

 

Sposób przygotowania:

Moje dyniowe pikle
Dynię kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy ją do garnka z wrzącą wodą na 1-3 minuty (aby zmiękła ale się nie rozpadła). Szybko wyjmujemy z wody i przecedzamy. Do przygotowanych słoików (ja używam takich jak na zdjęciu- 520ml) z wsypanym zielem angielskim (2), cynamonem (1/2 łyżeczki) i goździkami (3) wrzucamy kostki dyni i zalewamy zagotowaną zalewą octową. Pasteryzujemy 10 minut. Słoiki stawiamy do góry dnem pod przykryciem, np.ścierką.

Tagi:

dynia