SUPERPRZEPIS

Moje gazpacho z melonem

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Moje gazpacho z melonem Więcej zdjęć (5)

Gazpacho to bardzo zdrowa, niezwykle odżywcza oraz dietetyczna zupa pomidorowa na zimno. Bardzo polecam!

Składniki:

Moje gazpacho z melonem

 

  • SKŁADNIKI
  • 2 pomidory
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego "Pudliszki"
  • 1 ogórek zielony
  • 2 papryki czerwone
  • pół melona żółtego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • pieprz, sól
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu winnego czerwonego
  • 2 łyżeczki cukru
  • tabaco 5 kropli

 

Sposób przygotowania:

Moje gazpacho z melonem
PRZYGOTOWANIE: Paprykę( 1 sztuka) oraz 2 pomidory umyć, osuszyć i pokroić na cząstki. Ułożyć na blaszce razem z cebulą, skropić oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Zapiekać ok. 20 minut w 180 stopniach. Podpieczone warzywa włożyć do garnka, dodać koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki i zmiksować blenderem. Dodać pokrojoną w kostkę połowę ogórka oraz połowę melona z przepisu. Ponownie zmiksować.



W miseczce wymieszać oliwę, ocet winny czerwony, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz otręby owsiane. Dodać do zupy i jeszcze raz zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, porwaną na mniejsze kawałki świeżą bazylią oraz tabaco. W miseczce przygotować pokrojoną w kostkę drugą paprykę, pozostały ogórek oraz melon. Zupę wlać do talerza dodać 2 łyżki mieszanki z papryki, ogórka oraz melona.



U mnie podana jest z paluchem drożdżowym. Bardzo smaczna, zdrowa i pożywna. Bardzo polecam. * inspiracja - kuchniaplus oraz blog rozkoszepodniebienia
Moje gazpacho z melonem
wyrazisty w smaku chłodnik pomidorowy
Moje gazpacho z melonem
Paprykę
Moje gazpacho z melonem
pomidory oraz cebulę zapiekać w piekarniku
Moje gazpacho z melonem
Zapieczone warzywa zmiksować z dodatkiem pomidorów z puszki oraz koncentratu. Dodajemy także melona

Tagi:

tarta