iwona3004

iwona3004

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Moje gołąbki z piekarnika :)

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

W taki sposób przyrządza się gołąbki w mojej rodzinie od pokoleń...raczej łatwa forma przygotowania i zapewniam,że bardzo smaczna :)

Moje gołąbki z piekarnika :)

Składniki:

Moje gołąbki z piekarnika :)

 

  • 2 główki białej,niezbyt ścisłej kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 duża cebula
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • sól,cukier,pieprz czarny mielony,papryka ostra mielona,vegeta,2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Moje gołąbki z piekarnika :)
Z kapusty wyciąć głąby,następnie umyć kapustę pod bieżącą wodą i włożyć do dużego garnka,zalać zimną wodą z 1 łyżką soli i 1 łyżką cukru,doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć ogień, zacząć oddzielać po kolei poszczególne liście i odstawiać do ostygnięcia np.na durszlaku.Ryż ugotować na półtwardo w osolonej wodzie,odstawić do ostygnięcia.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę,następnie dobrze wymieszać z mięsem mielonym i zimnym ryżem,doprawić solą,pieprzem i papryką.Do naczynia żaroodpornego włożyć 2 łyżki masła,2 łyżki przecieru pomidorowego i wlać ok.1 szklanki wrzącej wody.Z mięsa formować klopsy i zawijać je w liście kapusty,układać w naczyniu żaroodpornym,lekko posypać solą,na wierzchu ułożyć pozostałe liście kapusty (te najbardziej zielone),przykryć i piec w piekarniku w temp.160 st.ok.1,5 godziny.
Sos pomidorowy do gołąbków:
W garnku zagotować 1/2 litra wody z pozostałym przecierem pomidorowym i sosem od pieczenia gołąbków z naczynia żaroodpornego,doprawić do smaku solą,pieprzem,papryką,zaciągnąć mąką rozrobioną z zimną wodą.
Takie gołąbki najlepiej smakują z młodej kapusty,z młodymi ziemniaczkami i koperkiem.SMACZNEGO!!!