oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

moje gołąbki zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybkie i smaczne danie jakim są gołąbki,więc czemu nie zrobić ich inaczej.

moje gołąbki zapiekane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

moje gołąbki zapiekane

 

Sposób przygotowania:

moje gołąbki zapiekane
Kapustę włoską oczyścić z wierzchnich liści i wyciąć głąb.Wstawić do wody i gotować 10 minut.Wyjąć z wody i ostudzić.Ryż i kasze gotować 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu.Odlać na sicie i dać do dużej miski.Mięso gotowane przepuścić przez maszynkę o grubych oczkach.Cebule pokroić w kostkę i podsmażyc na małej ilości tłuszczu na złoty kolor.Wszystkie składniki dac do ryszu i przyprawić solą,wegetą i pieprzem,wkroić czosnek i wkruszyć grzyby suszone.Wymieszać.Przygotować blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne.Wysmarować tłuszczem oraz wyłożyć dno liśćmi z kapusty.Na to kładziemy jedną warstwe farszu ryżowego, na farsz z nowu warstwa liści oraz ponownie farsz ryżowy.Przykrywamy to wszystko liśćmi i kładziemy trochę tłuszczu na całą powierzchnię.Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piecu w temp.180 stopni około 45 minut.Po tym czasie ściągamy folię i zalewamy sokiem pomidorowym i pieczemy jeszcze jakieś 15 minut.
moje gołąbki zapiekane
Gotowa zapiekanka wyciągnięta z pieca jest pyszna.