oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moje kluski śląskie z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne danie z wykozystaniem mięsa z zupy.

Moje kluski śląskie z mięsem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Moje kluski śląskie z mięsem

Sposób przygotowania:

Moje kluski śląskie z mięsem

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odlać i dobrze utłuc żeby nie było grudek, dać do wystudzenia. Mięso z rosołu obrać aby nie było kości i przemielić przez maszynkę razem z cebulą podsmazoną na małej ilości tłuszczu. Doprawić solą pieprzem i majerankiem i dobrze wyrobić. Z gotowego farszu uformować małe kulki i ułozyć je na deseczce. Gdy ziemniaki będą juz tylko ciepłe przełozyć do miski i uklepać je równo. Podzielić na cztery i wyciągnąć jedną część ziemniaków na bok. W to miejsce wsypać mąke ziemniaczaną , dodać szczyptę soli i zarobić wszystko na gładką mase. Formować wałek i pokroić go na małe kawałki. Każdy kawałek brać w dłonie i formować krążki , w każdy krążek wkładać kulke z mięsa i zlepiać je. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Od wypłynięcia gotujemy około 3-4 minuty. Podawać z okrasą lub sosem pieczeniowym.