oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moje kotlety hawajskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i eleganckie mięso na świąteczne obiady.

Moje kotlety hawajskie

Składniki:

Moje kotlety hawajskie

 

  • 4 szt filet z kurczaka
  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • 2 szt jajko
  • mąka pszenna
  • 2 łyżki ketchupu
  • 4 plastry sera żółtego dość grube
  • przyprawa do drobiu
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Moje kotlety hawajskie
Filety z kurczaka umyć pod bierzącą zimna wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić przez folie tłuczkiem do mięsa. Każdy lekko rozbity filet doprawic przyprawą do kurczaka i obtoczyć w mące pszennej. Rozgrzać tłuszcz na patelni, jajka wybić na talerz doprawic przyprawą i roztrzepać widelcem. Obtaczać w jajku filety i dawać na dość gorący tłuszcz. Otworzyc puszkę z ananasem i wyjać z syropu plastry. Obtoczyc każdy w mące i jajku i smazymy chwilke z każdej strony. Gdy juz filety są usmażone a ananas został juz z każdej stron obsmażony, kładziemy po dwa plastry na filet i przykrywamy go serem żółtym. Podlać dwoma łyzkami wody i przykryc pokrywą na 2-3 minuty na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjąć na talerz i w głębienia nałożyć troche ketchupu. Podawać najlepiej z frytkami.